Betas ή Previews του Expansion

Rytlock_Rev

Αυτήν την εβδομάδα ήμουν αρκετά τυχερός ούτως ώστε να παρευρεθώ στην πρώτη Closed Beta του Heart of Thorns, του επικείμενου expansion του Guild Wars 2. Σήμερα, είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου, να μιλήσω για το χρόνο που πέρασα μέσα στο παιχνίδι με τον διευθυντή παραγωγής του τον Colin Johanson και για να θέσω το ερώτημα κατά πόσο τέτοιου είδους events αξίζουν να αποτελούν μέρος του σταδίου ανάπτυξης ενός τίτλου.

Τις τελευταίες μέρες διάβασα όλα εκείνα τα post που προήλθαν από διάφορα site της κοινότητας του Guild Wars 2 καθώς και από ειδησεογραφικά πρακτορεία στο χώρο του gaming σχετικά με την Closed Beta και αποφάσισα ότι το δικό μου δε θα έπρεπε να επικεντρωθεί τόσο πολύ σε μία εκτενή αναφορά του τι περιείχε η συγκεκριμένη έκδοση του παιχνιδιού. Εννοώ ότι όλη αυτή η πληροφορία είναι ήδη εκεί έξω, έχοντας αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους διάφορους αρθρογράφους στους οποίους θα αναφερθώ όταν χρειαστεί. Απεναντίας, θα αρκεστώ στο να παρέχω feedback, αναφέροντας συνοπτικά τι μου άρεσε και φυσικά θα κάνω λόγο για ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί καλύτερα. Αυτός δεν είναι άλλωστε ο σκοπός μιας Beta;

Λοιπόν… Έλαβα μέρος σε δύο δοκιμαστικές περιόδους, η συνολική διάρκεια των οποίων ήταν περίπου τέσσερις ώρες. Πέρασα την πρώτη περίοδο μαζί με μερικούς άλλους αρθρογράφους του Dragon Season. Όλοι μας μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν φτάσαμε στο Verdant Brink, το οποίο είναι μια καινούργια προσθήκη στο χάρτη του κόσμου του παιχνιδιού καθώς και επίσης ο πρώτος χάρτης στον οποίο θα βρεθείτε όταν ξεκινήσετε να αλληλεπιδράτε με το περιεχόμενο του Heart of Thorns. Νιώθω ότι επαναλαμβάνομαι κάθε φορά που αναφέρω ότι το Guild Wars 2 είναι ένα πανέμορφο παιχνίδι. Η αισθητική πουλάει στις μέρες μας και η ομάδα της ArenaNet δεν αποτυγχάνει ποτέ να καταπλήξει στο συγκεκριμένο τομέα. Το Verdant Brink είναι όμορφο. Είναι μια πλούσια σε βλάστηση ζούγκλα σε όλο της το μεγαλείο.

gw024
Το κομμάτι του Verdant Brink που ήταν διαθέσιμο στην Beta.

Στην όλη εμπειρία προσθέτει ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί ο χάρτης. Η καθετότητα είναι ο κύριος άξονας γύρω από τον οποίο έχουν χτιστεί όλοι οι χάρτες του expansion. Ένα από τα event μας ήθελε να ακολουθούμε μια ομάδα από NPC που σκοπό τους είχα να εξερευνήσουν κάποια ερείπια στο νότιο άκρο του Verdant Brink. Ανεβαίναμε ολοένα και πιο ψηλά διασχίζοντας κάποιες πλαγιές και αφότου φτάσαμε στην είσοδο του εν λόγω χώρου μια σκάλα μας οδήγησε ακόμη πιο πάνω σε μία άνοδο που σχεδόν δεν είχε τελειωμό. Πιστέψτε με, ήταν κάτι το μοναδικό.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί οι νέοι χάρτες δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης καινούργιων τρόπων προσέγγισης του παιχνιδιού καθώς και εξέλιξης του χαρακτήρα σας όπως το Mastery system. Το ανεμόπτερο (Glider) είναι τόσο απολαυστικό στη χρήση του που το χρησιμοποιούσα με την παραμικρή ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου της Beta πέρασα ένα διάστημα κάνοντας ερωτήσεις στον Colin σχετικά με το expansion και αντί να στέκομαι ακίνητος, έτρεχα τριγύρω χρησιμοποιώντας το ανεμόπτερό μου με πολύ περηφάνια. Ήταν σκέτη απόλαυση σας λέω.

Αλλά ας πάμε λίγο πίσω πάλι στο Verdant Brink. Όταν πρωτοάκουσα ότι στο Heart of Thorns θα έχουν εξέχουσα θέση οι Hylek καθώς και κάποιες παραλλαγές τους ήμουν τόσο χαρούμενος. Είναι η αγαπημένη μου δευτερεύουσα φυλή. Αυτοί οι γυρίνοι μου θυμίζουν κάποια κλασσικά παραμύθια που διάβαζα μικρός. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εκστασιασμένος ήμουν όταν κατά λάθος ανακάλυψα ένα χωριό των Itzel, των Hylek των δέντρων, στο νέο χάρτη. Ήταν τόσο όμορφο που ανατριχιάζω κάθε φορά που αναλογίζομαι το χρόνο που πέρασα εκεί.

Φανταστείτε ξύλινες καλύβες κρυμμένες βαθειά μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων με πλατφόρμες και γέφυρες να τις ενώνουν μεταξύ τους. Όταν πέφτει η νύχτα φαναράκια ανάβουν στα κλαδιά των γύρω δέντρων και όλο το μέρος αποκτά μία μαγική λάμψη. Δε ξέρω πώς θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα αυτήν την εικόνα. Το μόνο που θα επιθυμούσα είναι να μείνω εκεί για πάντα.

gw022
Βαθειά νύχτα κοντά στο waypoint του χωριού των Itzel.

Εδώ μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για το δεύτερο εξέχον χαρακτηριστικό της εμπειρίας μου από αυτήν την Beta. Πέρα από το τοπίο, αυτό που μου έδωσε την εντύπωση ότι ήμουν μέσα στη ζούγκλα ήταν οι ήχοι. Δεν έβλεπα απλώς ότι πλησίαζα την Καρδιά των Αγκαθιών, μπορούσα να το ακούσω. Βατράχια να γκρινιάζουν, πουλιά να τιτιβίζουν. Οι ξύλινες γέφυρες έτριζαν όταν κάποιος περπάταγε πάνω τους. Ο άνεμος, ο ήχος του νερού που έπεφτε από ψηλά. Η ομάδα ήχου είναι άξια για κάτι παραπάνω από απλώς έναν έπαινο. Έχει κάνει μια εξαιρετική δουλεία δίνοντας στη ζούγκλα τη ζωή που της αρμόζει.

Είπα στον Colin πόσο πολύ απολάμβανα την όλη εμπειρία και εκείνος με καθοδήγησε γύρω από την ιδέα των Outpost. Αυτά είναι βασικά meta event τα οποία παρέχουν σε ένα μέρος του χάρτη μια μεμονωμένη ιστορία καθώς και κάποιες μοναδικές υπηρεσίες αν καταφέρεις να τα ολοκληρώσεις επιτυχώς. Για να καταλάβετε το όλο σκηνικό λίγο καλύτερα αρκεί να διαβάσετε τις εντυπώσεις του Ravious από την Beta στο blog Kill Ten Rats. Αυτός κάνει μια πολύ καλή περιγραφή των event που λαμβάνουν χώρα γύρω από το Outpost των Itzel, καταφέρνοντας έτσι να σας δώσει μια εικόνα σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε από το συγκεκριμένο σύστημα με την έλευση του expansion.

Τώρα, η εν λόγω Beta έπασχε κυρίως από έλλειψη κατεύθυνσης. Αναφέρομαι εδώ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς τα Outpost αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμά αυτού του προβλήματος. Συγκεκριμένα, δεν υπήρχε κανένας τρόπος μέσα στο παιχνίδι για να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβαινε τριγύρω σου. Ποιος είναι ο σκοπός των Outpost; Για ποιο λόγο να ασχοληθείς με την ολοκλήρωση event τριγύρω τους; Πρότεινα στον Colin ότι ένα σύστημα παρόμοιο με τους scout στις προηγούμενες περιοχές θα αποτελούσε μια καλή εισαγωγή στο νέο αυτό τρόπο ομαδοποίησης των event. Μια μπάρα προόδου στο κουτί του meta event θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη μιας και έτσι οι παίκτες θα είχαν ανά πάσα στιγμή επαφή με το στόχο τους. Φανταστείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Silverwastes και το Dry Top. Τέλος, θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν αφήνοντας το δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα Outpost έπαιρνες μια γενική ιδέα για την περιοχή που επηρεάζει.

gw027
Ένας τεράστιος λάκκος βρισκόταν στο κέντρο των ερειπίων του Verdant Brink.

Από πλευράς πρόκλησης αυτό που προσέφερε η Beta ομολογώ ότι ήταν άκρως απογοητευτικό, και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Το Heart of Thorns είναι ένα expansion που στοχεύει κυρίως στο end game. Έχει άλλωστε προωθηθεί ως τέτοιο. Με τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαθέτει, θα περίμενε κανείς οι εχθροί να είναι πιο έξυπνοι, διαθέτοντας τρόπους να χωρίζουν το zerg των παικτών που τους ποδοπατεί. Δυστυχώς δεν είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο Verdant Brink. Διατύπωσα στον Colin αυτήν την ανησυχία μου. Εκείνος απάντησε ότι κάποια πράγματα παραμένουν να ανακοινωθούν σχετικά με το απαιτητικό περιεχόμενο που θα φέρει το expansion. Θέλω να πιστέψω σε αυτό. Θα ήταν κάπως παράλογο άλλωστε η πρώτη Beta να έριχνε τους παίκτες κατευθείαν στα βαθειά.

Το Heart of Thorns έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του αν θέλετε τη γνώμη μου. Ή τουλάχιστον αυτό ισχύει για ότι δοκιμάσαμε εμείς αυτήν την φορά. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν η ArenaNet καλύτερα να πάρει το χρόνο της και να ετοιμάσει ένα καλοδουλεμένο expansion αντί να βιαστεί με την κυκλοφορία του. Αυτό που με δίδαξε το συγκεκριμένο preview είναι ότι δεν πρέπει να  μεταχειρίζονται το δοκιμαστικό αυτό στάδιο ως έναν τρόπο για να διατηρούν την κοινότητα του παιχνιδιού τους ενεργή. Έχω υψηλές προσδοκίες ότι με το κατάλληλο feedback και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, θα καταφέρουν να ετοιμάσουν πιο γρήγορα το πολυαναμενώμενο αυτό update.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ollanach του GuildMag που με πήρε μαζί του σε αυτήν τη βόλτα με τον Colin Johanson, όπως και τον ίδιο τον Colin που μας αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του. Πραγματικά η ενέργειά του αυτή σημαίνει πολλά για εμάς. Πέρασα πολύ ωραία μιλώντας μαζί του και ελπίζω ότι αυτή η εμπειρία θα επαναληφθεί ξανά στο μέλλον. Όπως είπε και εκείνος, “Είναι ωραίο να περνάς την ώρα σου με άλλους gamers”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*