Clerics στο GW2 – Μέρος 2ο

Ele_Cleric
Έχοντας ξεμπερδέψει με τη θεωρία και τους βαρετούς υπολογισμούς στο πρώτο μέρος αυτής της σειράς άρθρων, μπορούμε τώρα να περάσουμε κατευθείαν στο build. Χρησιμοποίησα άλλο σετ πανοπλίας (Apothecary’s αντί Cleric’s), ενισχυμένο με διαφορετικούς Ρούνους (Monk’s αντί Dwayna’s). Ομοίως, τα trinkets είναι επίσης ανόμοια. Και οι δύο αλλαγές στόχο έχουν να αντισταθμίσουν κάποιες αδυναμίες που έχει ο Elementalist συγκρινόμενος με τον Guardian.

Επιτρέψτε μου να διευκρινήσω τι εννοώ με το ‘αδυναμίες’ προτού λιθοβολιθώ (μετεωριτοπληγώ μάλον) από κάποιον παρεξηγημένο Elementalist! Ο Guardian έχει δύο σημαντικά αβαντάζ έναντι του Elementalist: υψηλότερο defense rating στην armor (heavy αντί light, που μεταφράζεται σε 1211 vs. 920 για το full Exotic set) καθώς και τα οφέλη του έμφυτου regeneration (γνωστού ως rejuvenation) μέσω του Virtue of Resolve. Δεδομένου ότι η βασική υγεία και των δύο στο level 80 είναι ίδια (10.805), η Ele μας θα χρειαστεί ενίσχυση τόσο στο Toughness της όσο και στο Vitality.

 


ARMOR & TRINKETS


Apothecary’s full set με 6x Superior Runes of the Monk.
Όλα τα trinkets είναι με Shaman’s stats και Exquisite Passion Flower upgrades.

Δείτε το build εδώ [link]


WEAPON SKILLS


Staff / Water Attunement
Skills #1, #3 και #5 είναι όλα τους AoE healing skills.


HEALING SKILL


#6 – Arcane Brilliance : ένα AoE skill που κάνει critical hit στους εχθρούς και συγχρόνως 20% καλύτερο healing για κάθε εχθρό που χτυπά.
Εναλλακτικά: για boss fights με πολλά conditions μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ‘Antitoxin Spray’ (group heal & cleansing). Για το υπέρτατο self-healing θα προτιμήσουμε το ‘Glyph of Elemental Harmony’ το οποίο μπορεί να μας heal-άρει έως και 9.716 points συνολικά μέσω της υψηλής διάρκειας που έχει (όταν χρησιμοποιείται υπό το Water attunement).


UTILITY SKILLS


#7 – Conjure Frost Bow : ένα όπλο για μεγάλο damage αλλά και εργαλείο για healing!
#8 – Arcane Shield : μία ασπίδα 5 δευτερολέπτων (ή τριών χτυπημάτων).
#9 – Arcane Power : οι επόμενες 5 επιθέσεις μας κάνουν critical hit (δες υποσημείωση).


ELITE SKILL


Glyph of Elements : όταν γίνει cast ενώ είμαστε attuned στο Water καλεί ένα Ice Elemental το οποίο “Κάνει damage και heal-άρει”.


TRAITS


  • Earth Magic (2) – bleeds, defense and signets

T+100 / Cond. Damage+100
Earth’s Embrace [III]

  • Water Magic (6) – defensive tactics, exploiting Vulnerability on foes, healing

VIT+300 / Healing Power+300
Piercing Shards [IV]
Aquamancer’s Alacrity [VIII]
Aquatic Benevolence [XIII]

  • Arcane Power (6) – switching of attunements rate

Boon Duration +30% / Attunement Recharge Rate +30%
Arcane Mastery [I] (see footnote #2)
Elemental Attunement [VIII]
Evasive Arcana [XI]

Οι επιλογές αυτές έχουν τα εξής αποτελέσματα (η εικόνα δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του site-εργαλείου gw2skills.net):

DS_Elementalist_Cleric_traits


Σύγκριση με το Guardian build


Το πρώτο πράγμα που μας ξενίζει είναι ότι η Ele μας είναι under-powered. Ωστόσο το ξερό power δεν είναι το άλφα και το ωμέγα: έχει αυξημένο Crit. Chance και Condition Duration και όλοι γνωρίζουμε ότι οι Elementalists έχουν πολύ καλύτερη γκάμα από conditions που μπορούν να επιφέρουν στους εχθρούς τους, σε αντίθεση με τους Guardians. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μπορούν να προκαλέσουν conditions ακόμα και όταν κάνουν healing!

Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι το Toughness και η σχετική Armor της είναι χαμηλότερες. Τούτο είναι αναμενόμενο λόγω του μικρότερου armor rating. Για να ελαττώσουμε το ξύλο που θα τρώει έλαβα μερικά μέτρα: Utility skill #8 (shield), αύξηση του toughness όσο είναι attuned με το Earth (trait), έξτρα extra armor όταν η υγεία της πέσει κάτω από το 50% (trait). Επιπρόσθετα ας μη λησμονούμε ότι μπορεί πάντα να γυρίσει σε Earth και να χρησιμοποιήσει το staff skill #3. Δοκιμασμένο επιτυχώς, η Ele μας μπορεί να ξεφύγει αρτιμελής από τα νύχια του κινδύνου 🙂

Το Vitality και τα αντίστοιχα hitpoints της (health) είναι ίδια με εκείνα του Guardian συναδέλφου της, κάτι που δεν είναι κακό. Για να αναπληρώσουμε την έλλειψη του έμφυτου regeneration (rejuvenation) βασίζομαι και πάλι στα traits της: αναπληρώνει υγεία ενόσω είναι attuned στο Water και επίσης κάθε φορά που αλλάζει σε Water. Επίσης θα αυτο-healάρεται κάθε φορά που κάνει dodge και είναι attuned στο Water!

Ας δούμε τώρα πως τα πάει στο θέμα του healing, που είναι και το αντικείμενο του άρθρου αυτού. Βλέπουμε ότι έχει μικρότερο Healing Power από τον Guardian – 1202 vs. 1475. Αυτή είναι αρκετά μεγάλη διαφορά, αλλά είναι εμφανής στο πεδίο της μάχης; Η Elementalist μας έχει μεγαλύτερο Boon Duration κι επίσης υψηλότερο ρυθμό αναπλήρωσης της ειδικής ‘ability’ της (attunement recharge rate). Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη διάρκεια των ευεργετικών της boons (υποβοηθούμενη και από το ‘Lingering Elements’ trait) και σε ικανότητα εναλλαγής μεταξύ των attunements συχνότερα. Και τα δύο αυτά εξυπηρετούν πάρα πολύ το healing που κάνει, λόγω των επιλεγμένων traits και πάλι: το ‘Healing Ripple’ (Water Master minor) heal-άρει τους συμμάχουν όποτε αλλάζει σε Water, το ‘Aquamancer’s Alacrity’ (Water Master major) της επιτρέπει να σπαμμάρει τα Water-based healing skill της, το ‘Elemental Attunement’ (Arcana Master major) γιατρευει την ίδια και τους συμμάχους της κάθε φορά που αλλάζει σε Water. Αλλά το πιο ανεκτίμητο trait της είναι το Water Grandmaster major ‘Aquatic Benevolence’ το οποίο αυξάνει όλο το healing που κάνει στους άλλους κατά ένα εντυπωσιακό 25% ! Ώρα για αριθμοφαγία!

Power 916 Attack
Precision 932 5% Crit. Chance
Toughness 1330 2250 Armor
Vitality 1568 17325 hitpoints
Cond. Damage 654 0% Cond. Duration
Boon Duration 45% 1202 Healing Power
Crit. Damage 150% 30% Attunm. Rech. Rate
Magic Find 0% 0% Agony Resistance

Με κόκκινα κόκκινα αν η τιμή είναι μικρότερη της αντίστοιχης του Guardian, με μπλε αν μεγαλύτερη.

Ας δούμε που οδηγούν όλα τα παραπάνω, συγκρίνοντας το ωμό healing που μπορεί να δώσει ο καθένας από τους δύο διαγωνιζόμενους. Για να είναι δίκαιη η σύγκριση όμως εξετάζω το συνολικό healing που προκύπτει στο τέλος ενός δεδομένου χρονικού διαστήματος. Ο λόγος πίσω από αυτή την επιλογή είναι ότι τα περισσότερα από τα healing της Elementalist είναι HoT και όχι άμεσα heal, με εκτεταμένη χρήση του regeneration. Επιπρόσθετα διαθέτει μόνο ένα Healing Skill (#6) ικανό να heal-άρει και τους άλλους, σε αντίθεση με τον Guardian που έχει περισσότερα. Συνοψίζοντας: επέλεξα ένα διάστημα 6-δευτερολέπτων και συγκρίνω το συνολικό healing των δύο Cleric μας στο τέλος αυτού. Επίσης διάλεξα το ‘Antitoxin Spray ως το healing skill της Elementalist μου, μιας και είναι το μόνο που διαθέτει για να heal-άρει άλλους απευθείας. Το build -και τα δεδομένα- που χρησιμοποίησα για τον Guardian είναι το (3b).

  • GUARDIAN Cleric

Σύμφωνα με τις υποθέσεις που έκανα στο αντίστοιχο άρθρο (1ο μέρος), το διάστημα των 6-δευτερολέπτων αντιστοιχεί σε 2 stack regeneration (boon). Κάνοντας τις πράξεις λοιπόν παίρνουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

Self heal : 11323 hp
Λόγω έμφυτου rejuvenation: 1878 hp [Virtue of Resolve]
Λόγω regeneration από skill/trait: 1455 hp
Λόγω Healing Skill #6: 7990 hp

Heal others : 6523 hp
Λόγω επίκτητου rejuvenation: 1878 hp [‘Battle Presence’ Honor Grandmaster trait XII]
Λόγω regeneration από skill/trait: 1455 hp
Λόγω Healing Skill #6: 3190 hp

  • ELEMENTALIST Cleric

The healing mechanism is a bit different here as it depends mostly on regeneration and switching to or being attuned to Water. Some more math and here are the results:

Self heal : 7771 hp
Regeneration on swap to Water: 1680 hp [Arcane Power Master trait VIII]
Regeneration while attuned to Water: 841 hp [Water Magic Adept minor trait]
Healing Skill #6: 5250 hp [boosted by Water Magic Grandmaster trait XIII]

Heal others : 9674 hp
Instant heal on swap to Water: 1903 hp [Water Magic Master minor trait]
Regeneration on swap to Water: 1680 hp [Arcane Power Master trait VIII]
Regeneration while attuned to Water: 841 hp [Water Magic Adept minor trait]
Healing Skill #6: 5250 hp


Κυρίες και Κύριοι, έχουμε ένα νέο Heavy-Healing Champion: τον Elementalist Cleric,
με πάνω από 5000 πόντους διαφορά! Εις πολλά έτη… group!


N.B.
(#1) Το Utility skill #9 (‘Arcane Power’) δεν είναι απαραίτητο γι’αυτό το Cleric build και μπορείτε να το αντικαταστήσετε ελεύθερα με οποιοδήποτε skill αισθάνεστε καλύτερα να χρησιμοποιήστε. Ο λόγος που το επέλεξα εγώ είναι διπλός. Πρώτος και οφθαλμοφανέστερος είναι ότι ενδυναμώνει την Elementalist μας με την ικανότητα πρόκλησης σεβαστού damage: 5 (εγγυημένα) critical hits, το καθένα εκ των οποίων χτυπάει με +150% του skill damage προκαλώντας επιπλέον κι ένα συγκεκριμένο condition με κάθε χτύπημα, λόγω του ‘Arcane Precision’ trait της (Arcane Power Grandmaster minor). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι καθώς τα περισσότερα skill της Ele είναι ΑοΕ, το να βάλλουμε πέντε φορές μία ολόκληρη περιοχή με critical hits είναι κάτι που λειτουργεί πολύ ευεργετικά για τον εγωϊσμό μας αλλά και το ηθικό του πάρτυ 🙂 . Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το skill αμέσως πριν εξαπολύσετε μία ομοβροντία με το skill #4 του Ice Bow 😉

(#2) Μιας και 2 από τα 3 Utility skills που διάλεξα ανήκουν στην οικογένεια των ‘Arcane’, επέλεξα το ‘Arcane Mastery’ [I] trait για να μειώσω το cooldown τους. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες καλές επιλογές -καλύτερες μάλιστα. Θα μπορούσε για παράδειγμα κάποιος να διαλέξει το ‘Renewing Stamina’ [II] το οποίο γεμίζει το endurance μας με κάθε critical hit (εγγυημένο με το Utility skill #9), επιτρέποντάς μας να κάνουμε συχνότερα χρήση του healing/cleansing dodge roll του ‘Evasive Arcana’ [XI]. Μία άλλη επιλογή είναι το ‘Blasting Staff’ [V] το οποίο μεγαλώνει την ακτίνα των ΑοΕ skills του staff – και δόξα τη Dwayna έχουμε μπόλικα τέτοια ^.^ . Τέλος, αν κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε μία ακόμα ασπίδα μπορούμε να διαλέξουμε το ‘Final Shielding’ [III] το οποίο αυτόματα σηκώνει μία arcane shield μόλις η υγεία μας πέσει κάτω από το κατώφλι του 25% (όπως ακριβώς έχουμε ήδη την ασπίδα για το 50%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*