Collection Achievement Points – Ένας Οδηγός

Collections

To 2o Feature Patch, που μπήκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, εισήγαγε στο παιχνίδι τα Collections, μεταξύ άλλων. Αυτά εκφράζουν το τρόπο της ArenaNet να ανταμείψει τόσο τους νέους όσο και τους παλαιότερους παίκτες για την αφοσίωση, την επιμονή και τη μεθοδικότητα στον τρόπο παιξίματός τους. Σχεδόν οτιδήποτε βρίσκει το δρόμο του στις τσέπες σας, εφόσον το κάνετε ‘account bound’ θα σας αποφέρει Achievement Points (APs). Από skin πανοπλίας και όπλων, είτε είναι dropped είτε αγορασμένα ή κραφταρισμένα, μέχρι σκουπίδια και κουτάλια (ναι, κουτάλια!) – όλα συνεισφέρουν προς την ολοκλήρωση κάποιας κατηγορίας Collection!

Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσω μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο απόκτησης αυτών των APs. Ο οδηγός μου βασίζεται αποκλειστικά στον εκπληκτικό οδηγό του dulfy.net. Εκείνο που έκανα εγώ με αυτόν είναι να κατηγοριοποιήσω τα διάφορα αντικείμενα σε όλες τις συλλογές, με βάση την περιοχή (map) όπου μπορούν να βρεθούν. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί κάποιος να επιλέξει έναν οποιονδήποτε χάρτη και να κάνει ένα γρήγορο και ιδιαίτερα αποδοτικό ταξίδι σε αυτόν! Ας δούμε λοιπόν πώς γίνεται αυτό.


Συνολικά υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες στην καρτέλα Collections: Basic, Rare, και Black Lion Collections.

Η τελευταία είναι η πιο δύσκολη και δαπανηρή να ολοκληρωθεί, καθώς απαιτεί από εμάς να συλλέξουμε τα πλήρη σετ ενός συγκεκριμένου Weapon skin, με το καθένα σετ να περιέχει είτε 16 είτε 19 skins. Το κάθε skin εξ’ αυτών αποκτιέται ανταλλάζοντας 1, 3, 5 ή 7 Black Lion Claim Tickets, το καθένα ισοδύναμο με 10 Ticket Scraps. Για παράδειγμα, το πλήρες Fused Weapons set (16 skins) κοστίζει 16*7*10=1120 Ticket Scraps, ενώ το πλήρες Chaos Weapons set (19 skins) κοστίζει 19*5*10=950 Ticket Scraps. Λαμβάνοντας υπόψιν το drop chance αυτών των Scraps από τα Black Lion Chests (15-20%), μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να στοιχηματίσουμε ότι δεν θα ολοκληρώσουμε ποτέ ούτε ΜΙΑ από τις συλλογές αυτές. Δυστυχώς, πρόκειται για μια μνημειώδη καταβόθρα χρημάτων.

Οι άλλες δύο κύριες κατηγορίες αποτελούνται από μία πληθώρα υπο-διαιρέσεων, όπως μπορεί κάποιος να δει στον πίνακα περιεχομένων του άρθρου της dulfy. Θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον πίνακα σαν αναφορά προκειμένου να δώσω μία γενική περιγραφή για το τι αφορά η κάθε υπο-κατηγορία.


1.1 [Basic] Scavenging


Τα πάντα εδώ σχετίζονται με τη συλλογή dropped αντικειμένων ή την αγορά τους από διάφορους vendors διάσπαρτους στον κόσμο, είτε έναντι gold είτε karma. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά είναι account bound on acquisition ενώ κάποια άλλα πρέπει να καταναλωθούν προκειμένου να προστεθούν στην αντίστοιχη συλλογή.

 • Σημειώστε ότι τρεις από τις υπο-κατηγορίες είναι ακόμα (Νοέμβριος, 2014) bugged, συγκεκριμένα οι 1.1.2 (Brewmaster), 1.1.4 (Fine Wining) και 1.1.5 (Hero of the People). Επιπλέον δύο από τα consumables που απαιτούνται για την ‘Fine Dining’ Collection (1.1.3) δεν μπορούν να βρεθούν ακόμα πουθενά στο παιχνίδι.

Σημειώστε ότι μετά τη κυκλοφορία του patch/episode ‘Seeds of Truth’ (2/12/2014) οι Συλλογές ‘Fine Wining’ (1.1.4) και ‘Brewmaster’ (1.1.2) διορθώθηκαν. Τώρα μόνο η ‘Hero of the People’ (1.1.5) Συλλογή παραμένει bugged. Το αρχείο μου έχει ενημερωθεί.


1.2 [Basic] Themed Weapon Collections


Κάθε μία από τις 5 συλλογές εδώ πρέπει να ξεκλειδωθεί πρώτα αποκτώντας και χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό, dropped αντικείμενο. Το εν λόγω αντικείμενο είναι ένα junk item, ποιότητας masterwork (δηλ. πράσινο), το οποίο πέφτει από οποιοδήποτε mob της εν λόγω κατηγορίας. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε grawl, οπουδήποτε στην Tyria, μπορεί να ρίξει ένα ‘Grawl Paw’ το οποίο θα ξεκλειδώσει την αντίστοιχη Συλλογή.

Αφού την ξεκλειδώσετε θα πρέπει είτε να αγοράσετε όλες τις crafting recipes από έναν συγκεκριμένο NPC ή να τις κάνετε discover, κατά τα γνωστά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τα ‘Hylek Historian’ weapons θα πρέπει να αγοράσετε Sun Beads από τον Cuadinti, στο Sparkfly Fen. Θα χρειαστείτε συνολικά 25200 karma για τα 1200 Sun Beads που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συλλογής.


1.3 [Basic] Crafting


Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πάντα εδώ σχετίζονται με το κραφτάρισμα συγκεκριμένων αντικειμένων – κομματιών πανοπλίας, για την ακρίβεια. Από το Alpha Crafter μέχρι το Exotic Attire, θα πρέπει να φτιάξετε προοδευτικά υψηλότερης ποιότητας κομμάτια πανοπλίας. Για άλλη μία φορά, συμβουλευτείτε το dulfy’s post ή το excel μου για να δείτε τι θα πρέπει να φτιάξετε.


1.4 [Basic] Dungeon Collections


Εδώ πρέπει να ξεκλειδώσετε όλα τα weapon & armor skins από κάθε dungeon στο παιχνίδι (37 ανά dungeon). Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

a) χρησιμοποιώντας dungeon tokens, ή

b) αποκτώντας τα στην τύχη από PvP chests, τα οποία περιέχονται μέσα σε ορισμένα Achievement Points chests

Η μόνη εγγυημένη μέθοδος είναι η πρώτη, φυσικά. Ωστόσο, ειδικά αν παίζετε πολύ καιρό το παιχνίδι, ίσως ανακαλύψετε ότι ήδη έχετε ξεκλειδώσει κάποια από τα skin αυτά στις συλλογές σας (μέσω του (b) παραπάνω) οπότε ελέγξτε εκεί πρώτου αρχίσετε να ξοδεύετε τα πολύτιμά σας tokens!


Rare Collections


Η ‘Rare Collections’ κατηγορία είναι μία μίξη από (a) κραφτάρισμα πολύ ακριβών αντικειμένων (armor και weapons), είτε μέσω των crafting disciplines είτε μέσω του Mystic Forge και (b) απόκτησης αντικειμένων που είτε πέφτουν από mobs/chests στο τέλος συγκεκριμένων events ή mini-dungeons, ή μπορούν να αγοραστούν από vendors της Tyria. Και πάλι μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και λεπτομέρειες για κάθε υπο-κατηγορία τόσο στο excel μου όσο και στη σελίδα της dulfy.


ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΥΤΟ ΤΟ (τεράααααστιο) ΠΙΝΑΚΑ;


Είναι μία πολύ ξεκάθαρη διαδικασία βασικά. Θα δώσω ένα παράδειγμα καθώς και μερικές σημειώσεις παρακάτω και πιστεύω ότι θα είστε σε θέση μετά να το δουλέψετε μόνοι σας. 

Βήμα #1: διαλέξτε μία περιοχή (Area) να εξερευνήσετε

Θα χρησιμοποιήσω το Queensdale για το παράδειγμά μου, που είναι μια γενικά αγαπητή περιοχή (παρότι στη καρδιά μου είμαι norn  ^^).

Στο κελί ‘C1’ χρησιμοποιήστε το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω για να φιλτράρετε τον πίνακα.

Βήμα #2: σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Στη στήλη ‘E’ μπορείτε συνήθως να βρείτε ένα link προς το πλησιέστερο waypoint στον προορισμό σας. Κάντε το copy-paste μέσα στο chat window του παιχνιδιού ώστε να δείτε που πρέπει να πάτε. Κάντε το ίδιο για κάθε link αυτής της στήλης αν επιθυμείτε να ελαχιστοποιήσετε τα έξοδα μετακίνησής σας!

 • Συμβουλή: μπορείτε να κάνετε τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα αν φιλτράρετε περαιτέρω τον πίνακα σύμφωνα με το ενδεικτικό waypoint! Με τον τρόπο αυτό θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε κάθε μέρος και δεν θα χρειαστεί έτσι να το ξανα-επισκεφτείτε. Για παράδειγμα: φιλτράρετε τη στήλη ‘E’ επιλέγοντας το πρώτο wp link της λίστας ([&BEQDAAA=]). Θα δείτε ότι υπάρχει ένα ‘Trash Collector’ και ένα ‘Koutalophile’ αντικείμενο που μπορείτε να αποκτήσετε εκεί.

Βήμα #3: ώρα για έξοδα

Στη στήλη ‘B’ μπορείτε να δείτε ποιο αντικείμενο πρέπει να αποκτήσετε και στη στήλη ‘D’ θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο που μπορείτε να το αποκτήσετε.

Επιτρέψτε μου να σας ξεναγήσω στο Queensdale λοιπόν, ώστε να γίνουν όλα ξεκάθαρα!

Βλέπουμε 17 γραμμές στην οθόνη μας, που διατρέχουν 8 διαφορετικές Συλλογές. 

Trash Collector – σκοτώνουμε mobs και συλλέγουμε junk drops, όπως talons, hairy legs και άλλα αηδιαστικά μέλη. Κοιτάξτε τη στήλη ‘E’ και θα βρείτε συνήθως ένα waypoint link εκεί. Κάντε το copy-paste μέσα στο παιχνίδι (chat window) και θα σας δείξει ένα μέρος όπου μπορείτε να τα φαρμάρετε. Σημειώστε ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες όπου μπορείτε να πάρετε ένα συγκεκριμένα junk drop, καθώς το καθένα τους εξαρτάται από το είδος του mob (type) και το level της περιοχής. Η θέση που δίνεται εδώ είναι καθαρά ενδεικτική.

Brewmaster – συλλογή μπυρών και άλλων δυνατών ποτών. Σημειώστε ότι πρέπει να τα πείτε κιόλας! Τη στιγμή που γράφονταν το κείμενο αυτό (Νοέμβριος 2014) υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στην ολοκλήρωση της κατηγορίας αυτής – και δε μιλάω για το αδύνατο στομάχι σας! Η ‘Stein of Golden Ale’ δεν πουλιέται από τον Brother Vince όπως θα έπρεπε (πιθανόν του τελείωσε το stock) κι επιπλέον υπάρχει δυσχέρεια στη προμήθεια παρτίδων ‘Bottle of Spider Brew’. Προφανώς οι αράχνες δεν αποστάζονται εύκολα…

Επόμενο στη σειρά είναι ένα αντικείμενο από τη Συλλογή ‘Fine Dining’ : το ‘Seared Beef Steak’. Πρέπει να το αγοράσετε από τον Cattleman Curtis και να το καταναλώσετε. Ξέρω, ξέρω… κι εγώ την προτιμάω μέτρια ψημένη. Τέλος πάντων, φάτε την και θα ξεκλειδώσετε ολόκληρη τη κατηγορία (συλλογή) εάν αυτό είναι το πρώτο αντικείμενο που αποκτάτε γι’αυτή.

Koutalophile (μία Ελληνική λέξη, που σημαίνει ‘φίλος των κουταλιών’ φυσικά!) απαιτεί να συλλέξετε ένα ‘Measuring Spoon’ από την Farmer Eda. Μία ματιά στη στήλη ‘Ε’ ξανά, copy-paste και φύγατε.

Uncanny Canner  – σε αναζήτηση ενός ‘Jar of Bees’. Η Fiona Hasting ευχαρίστως θα σας προμηθεύσει με ένα αρκεί να τη βοηθήσετε να στο event [Defend the beehives from hungry bears]. Εφόσον το ολοκληρώσετε με επιτυχία θα τελέσει η ίδια χρέη merchant.

Τα δύο ‘Treasure Hunter’ συλλεκτικά αντικείμενα αποκτώνται πολύ διαφορετικά. Το ‘Wurm Tooth’ το αγοράζουμε (από τη Farmer Diah) αλλά το ‘Mark of the Tamini’ πρέπει να δημιουργηθεί κάνοντας interact με το skillpoint που αναφέρεται στη στήλη ‘D’ εφόσον έχουμε στο inventory μας έναν Superior Rune of Scavenging! Περίεργα πράγματα.

Μας έμειναν τώρα τα δύο αντικείμενα που σχετίζονται με dungeon. Για να αποκτήσετε το ‘Magnificent Nobleman’s Chest’ πρέπει να ολοκληρώσετε τη συλλογή Caudecus’s Manor Collector πρώτα! Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να ξεκλειδώσετε και τα 37 skins από αυτό το dungeon. Μόλις το κάνετε αυτό θα ανταμοιφθείτε με το εν λόγω αντικείμενο – και το αντίστοιχο Dungeon collection achievement. Μέσα στο chest αυτό θα βρείτε, μαζί με άλλους θησαυρούς, και το ascended accessory ‘DeLana’s Coinpurse’ το οποίο, με τη σειρά του, μετράει προς την ολοκλήρωση της άλλης συλλογής που σχετίζεται με dungeon (Dungeoneer). Ελπίζω να βγάζουν νόημα όλα αυτά 🙂

 

Καλές περιπέτειες, αγαπητοί μου τυχοδιώκτες!

 • Κατεβάστε τον οδηγό μου από εδώ.

 


Σημειώσεις


 1. Enchanted Key: πρόκειται για ένα ειδικό αντικείμενο το οποίο μπορεί μόνο να αποκτηθεί εφόσον συνδυάσουμε (συρράψουμε;) τα τέσσερα κομμάτια του. Κάθε κομμάτι μπορεί να βρεθεί (τυχαία) μέσα σε chests διασκορπισμένα σε όλη τη Tyria. Πιο συγκεκριμένα:
 2. Όταν η περιγραφή ενός αντικειμένου λέει (random) drop ή η στη στήλη ‘Area’ γράφει , τότε συνήθως μπορείτε να τα αγοράσετε απευθείας από το Trading Post (TP). Κοιτάξτε πρώτα εκεί αν πιστεύετε ότι έχετε τη δυνατότητα να ξοδέψετε λίγο gold προκειμένου να γλιτώσετε χρόνο και κόπο.
 3. Αν βάλατε πλώρη για κάποια πόλη, για οποιοδήποτε λόγο, θυμηθείτε ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτές! Φιλτράρετε τον πίνακα (στήλη ‘C’: ) ώστε να αξιοποιήσετε καλύτερα το χρόνο σας εκεί!
 4. Το ίδιο ισχύει και με τις 3 περιοχές που απαρτίζουν την Orr: αν για παράδειγμα κατευθύνεστε στα Straits of Devastation ώστε να κυνηγήσετε κάποιο από τα collectibles εκεί, μην ξεχάσετε να κοιτάξετε τι άλλο μπορείτε να κάνετε στην (‘Area’) φιλτράροντας ξανά τον πίνακα!
 5. Μερικές υπο-κατηγορίες ξεκλειδώνουν από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο οπότε είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε από αυτά ή έστω να τα σημειώσετε κάπου:

2 σκέψεις στο “Collection Achievement Points – Ένας Οδηγός

 1. Σημείωση: με τα πρόσφατα releases προστέθηκαν καινούργιες κατηγορίες. Σκοπεύω να ενημερώσω το excel αρχείο μου, όπως και το παρόν άρθρο. Σύντομα (ΤΜ).

  1. Τόσο το άρθρο όσο και το αρχείο ενημερώθηκαν, όπως υποσχέθηκα ^^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*