Μουσικά Προβλήματα

soule1

Μόλις χτες ακόμα, ο πολυχρονεμένος μας admin, Frozen Compass, έστρεψε τη προσοχή μου στο πρόβλημα που έχει το Guild Wars 2 με τη background μουσική του. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι το παιχνίδι είναι σχεδόν εντελώς ‘μουγγό’ στον τομέα αυτόν, αφού είτε δεν ακούγεται καθόλου μουσική να παίζει είτε αναπαράγεται ένα και μόνο θέμα, αραιά και πού. Φυσικά τον κορόϊδεψα δεόντως στο guild chat…

Όμως μετά αποφάσισα να το ψάξω. Ήξερα ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά θέματα που παίζουν στη διάρκεια του παιχνιδιού, που ποικίλουν ανάλογα με τη περιοχή ή τη δραστηριότητα. Τα ακούω καθημερινά στα ηχεία της γυναίκας μου (μη με ρωτήσετε γιατί όχι στα δικά μου…). Εκτός αυτού, υπάρχει και ένα σετ 4 CD που το αποδεικνύει! Αλλά ακούγονται όντως αυτά τα 78 tracks μέσα στο παιχνίδι; Προφανώς όχι. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Θα ξεκινήσω από τους πιο προφανείς, πριν περάσω στους πιο ‘αλλόκοτους’.

1) Δεν ακούτε κανένα ήχο στο παιχνίδι: είτε έχετε κλειστά τα ηχεία σας ή δεν είναι το βίσμα των ακουστικών στην υποδοχή. Ή έχετε κάποια βαριά πάθηση στον ακουστικό πόρο. Κανένα από αυτά δεν είναι πρόβλημα του παιχνιδιού πάντως. Ή μπορεί να έχετε κάνει ‘mute’ τον ήχο του συστήματός σας. Ή το Master Volume του παιχνιδιού. Ελέξτε όλα αυτά πριν προχωρήσετε παρακάτω!

2) Ακούτε τους ήχους περιβάλλοντος (ambient) του παιχνιδιού, όπως τα πουλιά ή τα κύμματα της Sea of Sorrows, αλλά δεν ακούτε καθόλου background music. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις Ήχου [F11 – Sound Options] και βεβαιωθείτε ότι ο ρυθμιστής του “Background Audio Volume” είναι τέρμα δεξιά. Μιας και βρίσκεστε εδώ, βάλτε τον slider του “Master Volume” τέρμα δεξιά επίσης.

f11soundsettings3) Στην ίδια καρτέλα, υπάρχει ένας ρυθμιστής (slider) με τίτλο “Music Interval”. Αυτός πρέπει να βρίσκεται στο χαμηλότερο, οπότε βάλτε τον τέρμα αριστερά. Είπα ΑΡΙΣΤΕΡΑ ρε φίλε!

4) Λίγο πιο κάτω, στην ίδια καρτέλα: το διαβόητο “Mute when GW2 is in the background”. Εκτός και αν προσπαθείτε να πείσετε κάποιον ότι ΔΕΝ παίζετε GW2 ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε κάτι άλλο (όπως να δουλεύετε, για παράδειγμα) είναι καλύτερο να το αφήσετε ξε-τσεκαρισμένο. Ο λόγος είναι ότι έχουν γίνει αναφορές ότι κάνοντας Alt+Tab μέσα κι έξω από το παιχνίδι με τη ρύθμιση αυτή ενεργοποιημένη (τσεκαρισμένη) προκαλεί μερικές φορές τη σίγαση (‘mute’) της μουσικής του παιχνιδιού εντελώς.

5) Ίδια καρτέλα και πάλι: παρατηρήστε το “VOIP Duckling” ρυθμιστή. Αυτός είναι λίγο περίεργος. Σύμφωνα με τη σελίδα του επίσημου wiki, αυτός ελέγχει τη ρύθμιση της έντασης ήχου όταν χρησιμοποιείτε κάποιο “3rd party VOIP program”. Όπως το RaidCall για παράδειγμα. Και εδώ έχουν αναφερθεί ασυμβατότητες του παιχνιδιού με κάποια προγράμματα, όπως το Mumble ή το Spotify. Παρότι το τελευταίο δεν είναι VOIP πρόγραμμα, κάποιος μπορεί να εντοπίσει τη φύση μιας πιθανής πηγής προβλημάτων. Πρωτ’ απ’ όλα λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε άλλες εφαρμογές που παράγουν ήχους να τρέχουν, εκτός του παιχνιδιού φυσικά: προγράμματα τύπου ‘Media Player’, καρτέλες (tabs) στον web browser σας που παίζουν μουσική (streaming), ή κάποιο άλλο “3rd party application” όπως τα RaidCall, Skype, Ventrilo, κλπ. Για να είστε ακόμα πιο σίγουροι, βάλτε τον εν λόγω ρυθμιστή τέρμα δεξιά (να το ελέγξω…) που μεταφράζεται σε αναπαραγωγή ήχων αποκλειστικά από το παιχνίδι και μόνον. Αν δεν είστε σίγουροι, αφήστε τον στην προεπιλεγμένη του θέση (στη μέση). Συμβουλή: σε μερικές κάρτες ήχου υπάρχει η δυνατότητα να βλέπετε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στον μίκτη τους (mixer) οπότε μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις τους κατά βούληση.

6) Τελευταίο στη καρτέλα αυτή: η αναδιπλούμενη λίστα με τίτλο “Audio Device”. Τυπικά δεν χρειάζεται ποτέ να το αλλάξετε από το προεπιλεγμένο (‘Default Device’). Αν όμως έχετε περισσότερες από μία κάρτες ήχου στον υπολογιστή σας εγκατεστημένες τότε ίσως αξίζει να πειραματιστείτε.

7) Μπορείτε να κάνετε το παιχνίδι να τρέξει χωρίς καθόλου μουσική, αν και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για κάτι τέτοιο γιατί θα το θυμόσασταν. Παρόλα αυτά, μπορείτε να πετύχετε κάτι τέτοιο προσθέτοντας το ‘-nomusic’ στη γραμμή εκτέλεσης (command line) του παιχνιδιού. Σημειώστε επίσης ότι υπάρχει κι ένα ‘-nosound’ switch, το οποίο καταστέλλει εντελώς όλους τους ήχους του παιχνιδιού.

8) Τέλος, η δυνατότητα δημιουργίας ‘custom playlists’ μπορεί να γίνει πηγή προβλημάτων. Θυμηθείτε ότι υπάρχει ένας φάκελος ονόματι “Music” μέσα στα Έγγραφά σας (‘Documents and Settings\Guild Wars 2’). Αν κάποιος πειραματιζόταν με αυτή τη δυνατότητα είναι πολύ πιθανόν να άφησε μερικά ‘άκυρα’ αρχεία εκεί μέσα. Εξ ορισμού το παιχνίδι θα παρακάμψει τα δικά του tracks για να αναπαράγει αυτά που του είπατε εσείς, για καθεμία από τις 8 γενικές περιστάσεις. Σαν ένα τελευταίο μέτρο λοιπόν, διαγράψτε όλα τα περιεχόμενα του φακέλου “Music” και επανεκκινήστε τον client για να ισχύσουν όλες οι παραπάνω μεταβολές και ρυθμίσεις.

Αυτά είναι όλα όσα μπόρεσα να βρω και να σκεφτώ σαν πιθανές λύσεις ή και προβλήματα. Σας παρακαλώ λοιπόν, όσοι από εσάς έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με το θέμα της απουσίας “background music” στο παιχνίδι, δοκιμάστε τα παραπάνω και μοιραστείτε μαζί μας τα ευρήματά σας. Χρειαζόμαστε feedback από όλους σας προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα αλλλά και για να μπορέσουμε να βρούμε την κατάλληλη λύση γι′ αυτό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*