Professions: Guardian

guardian

« Θα σε προστατέψω. Άφησέ τους να περάσουν από ΕΜΕΝΑ πρώτα! »

Ο Guardian είναι ένας αφοσιωμένος πολεμιστής που επικαλείται τις ισχυρές αρετές του (virtues) για να τσακίσει τους εχθρούς και να προστατέψει τους συμμάχους του.  Οποιοδήποτε όπλο κι αν κρατάει, με ασπίδα ή χωρίς, ο ικανός Guardian είναι πάνω απ’ όλα ένας δάσκαλος των πολεμικών τακτικών: γνωρίζει πότε να θυσιάσει τις δικές του άμυνες προκειμένου να ενδυναμώσει τους συμμάχους του για την επίτευξη της νίκης.  Είναι το κλασικό και –αναντικατάστατο;- tank που όλοι γνωρίζουμε.

Ή μήπως όχι;

Οι ικανότητες του (abilities) αντλούν περισσότερο από τον κόσμο της μαγείας παρά από αυτόν της ύλης, παρότι ανήκει στους Soldiers. Όπως φαίνεται και από τις περιγραφές τους που ακολουθούν, ο Guardian είναι σε θέση να ενισχύσει επιθετικά και αμυντικά τον εαυτό του ή τους συμμάχους του – με χρήση buffs – αλλά μπορεί να κάνει και heal !  Τυπικά, και τα τρία Virtues του του χαρίζουν διαρκή passive bonus.  Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει ως shouts (αντίστοιχα με τα Shouts του Warrior ή τα signet γενικά), οπότε το bonus αυτό επεκτείνεται σε όλο το group του και λέγεται boon.  Όποτε όμως το κάνει αυτό, το passive bonus που του δίνει αυτό το Virtue αχρηστεύεται για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ‘ξαναφορτίσει’. Προσοχή: τα cooldown που αναφέρονται παρακάτω είναι αυτά που είναι γνωστά αυτή τη στιγμή.

Τα Virtues του Guardian αναλυτικά έχουν ως εξής:

 • Virtue of Courage : (α) Passive Bonus : περιοδικά (ανά 30 sec, αυτή τη στιγμή) ενεργοποιεί αυτόματα το skill Aegis, το οποίο μπλοκάρει την επόμενη επίθεση (β) Boon : αν χρησιμοποιηθεί ως shout, η αμυντική αυτή ιδιότητα μεταβιβάζεται σε όλο το πάρτυ του. Virtue Cooldown: 60 sec.
 • Virtue of Justice : (α) Passive Bonus : κάθε 5η επίθεση στον εχθρό, του προκαλεί burn condition (β) Boon : όσα μέλη του πάρτυ του βρίσκονται εντός ορισμένης ακτίνας (‘nearby’) από αυτόν, προκαλούν burn condition στους εχθρούς τους με τα επόμενα χτυπήματά τους. Συμβουλή: όταν το επόμενο χτύπημα πρόκειται να προκαλέσει το burn condition, είτε μόνο για τον Guardian είτε για κάποιον από το group του, τα skill bar αυτών που επηρεάζονται φωτίζονται από μία μπλε φλόγα (κουμπιά 1-5). Virtue Cooldown: 20 sec.
 • Virtue of Resolve : (α) Passive Bonus : χαρίζει health regeneration (‘rejuvenation’) στον Guardian (β) Boon : αφαιρεί από τους κοντινούς (‘nearby’) συμμάχους τα conditions από τα οποία υποφέρουν και τους χαρίζει rejuvenation. Virtue Cooldown: 40 sec.

Τρία πράγματα που είναι σημαντικό να θυμόμαστε για τα Virtues:

 1. Τα τρία Virtues δεν μοιράζονται το ίδιο cooldown: δηλαδή, αν κάποιο από αυτά χρησιμοποιηθεί ως shout, τα άλλα δύο Virtues εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα και να δίνουν το passive bonus τους στον Guardian.
 2. Τα οφέλη των Virtues δεν ‘στοιβάζονται’ (stack) ως τιμές, αλλά μόνο ως διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι: αν υπάρχουν δύο Guardian στο πάρτυ και ενεργοποιήσει ο πρώτος ένα boon (π.χ. 10 seconds +3 health regeneration) και μετά από 5 sec κάνει το ίδιο και ο δεύτερος, το πάρτυ δεν κερδίζει health regeneration ίσο με το άθροισμα των δύο boon (δηλ. +6) αλλά μόνο όσο το πρώτο (+3) για επιπλέον διάρκεια (10-5)+10=15 sec.
 3. Υπάρχουν Traits που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Virtues.

Ο Guardian έχει κάποιους τύπους ειδικών ικανότητων (Special Skill Types) κοινές με τον ομογάλακτό του Warrior, όπως τα Shouts και τα Chains, η επίδραση τους όμως στο γκρουπ του είναι διαφορετική.  Αυτό που τον διαφοροποιεί όμως εντελώς είναι τα υπόλοιπα τρία Special Skill Types: Spirit Weapons, Symbols και Wards.  Αναλυτικά:

Chains : είναι ένα σερί από τρία skill που μοιράζονται (τοποθετούνται σε) μία θέση της skill bar.  Οι Αλληλουχίες επιτρέπουν την εκτέλεση ενός μπαράζ επιθέσεων στον επιλεγμένο εχθρό, με το πάτημα ενός κουμπιού μόνο.

Shouts : προκαλούν είτε ευεργετική επίδραση (buff) στους συμμάχους, είτε καταδικαστικές (de-buff) στους αντιπάλους.

Spirit Weapons : πρόκειται για προσωρινούς συμμάχους, κάτι σαν τα Nature Spirits του Ranger ή τα Environmental Weapons του Thief. Προκαλούν ζημιά στον αντίπαλο του Guardian ενώ δεν μπορεί αυτός να τα χτυπήσει. Εξαφανίζονται δε μετά από ορισμένο χρόνο, ενώ ο Guardian έχει τη δυνατότητα να τα προστάξει να εκτελέσουν μία ισχυρή τελική επίθεση προτού χαθούν.

Symbols : όπως μαρτυράει και το όνομά τους, είναι μυστικιστικά σύμβολα που χαράσσει ο Guardian στο έδαφος και τα οποία παραμένουν εκεί για κάποιον καθορισμένο χρόνο. Όσο δε είναι παρόντα, προκαλούν ζημιά (ΑοΕ damage) στους αντιπάλους ή ενισχύουν τους συμμάχους του Guardian, χαρίζοντάς τους κάποιο boon. Φανταστείτε τα σαν έναν συνδυασμό Shouts και Virtues.

Wards : ένα αόρατο και αδιαπέραστο από τα σώματα τοίχος υψώνεται στο σημείο που θα στοχεύσει ο Guardian. Οι σύμμαχοί του μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα και πίσω από αυτό – δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με αυτούς που τους επιβουλεύονται! Υπάρχουν δύο είδη Wards: αυτά που εμποδίζουν τους εχθρούς να τα διαβούν, αλλά οι ranged επιθέσεις τους μπορούν να τα διαπεράσουν. Και υπάρχει και το Sanctuary που κάνει απρόσβλητο το γκρουπ του Guardian σε όλες οι ranged attacks, συμπεριλαμβανομένων και των spells!

Ο Guardian φοράει heavy armor, όπως είναι τυπικό για το School of Soldiers, ενώ έχει στη διάθεσή του 12 συνδυασμούς weapons να επιλέξει, με δύο επιπλέον για υποβρύχια (aquatic) χρήση. Κάθε weapon είναι πλέον κατάλληλο για ορισμένες καταστάσεις, όπως φαίνεται από τα skills που θέτει στη διάθεση του:

 • Hammer : ισχυρές AoE επιθέσεις και αντίστοιχες ικανότητες.
 • Greatswordcrowd control μέσω leaping attacks & binds, ενώ προσδίδει στους συμμάχους swiftness boon.
 • Staffcrowd control μέσω Wards και AoE damage, ενίσχυση συμμάχων με αμυντικά spells.
 • Mace : επιτρέπει τη χρήση Chain skills και διάφορων υποστηρικτικών ικανοτήτων.
 • Scepter : όπλο για χρήση επιθετικών spells που ακινητοποιούν (bind) και κατακεραυνώνουν (smite) έναν συγκεκριμένο αντίπαλο.
 • Sword : όπλο για melee επιθέσεις, χρυσή τομή μεταξύ επιθετικών και αμυντικών skills.
 • Focus : υποστηρικτικά spells, τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.
 • Shield : το… αριστερό χέρι του Guardian, για προστασία του από επιθέσεις παντώς τύπου.
 • Torch : επιθέσεις που προκαλούν burn condition στους εχθρούς, αλλά και δυνατότητα αφαίρεσης conditions από συμμάχους (cleansing skills).
 • Spear (aquatic) : ταχύτατη πλήξη εχθρού, σε κοντινές αποστάσεις.
 • Trident (aquatic) : μαγικές επιθέσεις αλλά και υποστήριξη, σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Η ταυτότητα του Guardian με μία ματιά:

Ability Virtues (3)
Normal & Elite Skills Τα ως τώρα γνωστά
Special Skills Types Chains , Shouts , Spirit Weapons , Symbols , Wards
Traits Zeal, Radiance, Valor, Honor, Virtues
Armor Heavy
Weapons

[2h] Hammer , Greatsword , Staff

[Main-hand] Mace , Scepter , Sword

[Off-hand] Focus , Shield , Torch

[Aquatic] Spear , Trident

____________

Πηγές:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*