Το μονοπάτι του τελέσφορου ταξιδιώτη

Journeymans_Path

Στη διάρκεια της PAX Prime 2015, ο CEO της ArenaNet, κος O’Brien, ανακοίνωσε ότι το (core) game γίνεται free-to-play, ξεκινώντας από… τώρα! Η εισροή νέων παικτών ήταν το λιγότερο μυθική. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: την άμεση ανάγκη έμπρακτης πληροφόρησης σχετικά με τον τεράστιο αυτό νέο κόσμο που απλώνεται μπροστά τους.

Το ποστ του Tilion για τη μύηση των νέων παικτών στο παιχνίδι και το αντίστοιχο της Lady Verene με έκαναν να επιστρέψω στις ρίζες μου, μεταφορικά μιλώντας. Ξαναδιάβασα παλιότερα άρθρα και σημειώσεις μου και πρόσθεσα μερικά προτεινόμενα άρθρα και site στην ενότητα των σχολίων στο άρθρο του Tilion. Όλες αυτές οι συμβουλές και τα tip έχουν ένα κοινό στόχο: να βοηθήσουν τους παίκτες που (θα) ξεκινούν τώρα το παιχνίδι ώστε να έχουν μία πλούσια και απολαυστική εμπειρία, παίρνοντας συγχρόνως τις περισσότερες απολαβές από αυτό.

Ανεξάρτητα από το ρυθμό που θα επιλέξει κάποιος να πορευτεί στο παιχνίδι -είτε ξεχυθεί σα ‘σπρίντερ’, είτε το παίξει ‘ακαδημαϊκός’- το να φερθεί σαν σχολαστικός Εξερευνητής θα του αποφέρει τις περισσότερες απολαβές (βλ. rewards). Εκείνοι που επιθυμούν να φτάσουν στο level 80 το ταχύτερο δυνατό ώστε να έχουν πρόσβαση στις high level περιοχές του παιχνιδιού και να είναι έτοιμοι για το expansion, δε θα έχουν τα χρήματα, τα rewards και τα achievement points που θα απαιτηθούν όταν έρθει η στιγμή αυτή. Από την άλλη μεριά, εκείνοι που προτιμούν να το πάνε λάου-λάου και να εξερευνήσουν κάθε πτυχή και γωνιά του κόσμου, θα ανταμειφθούν περαιτέρω με τις ομορφιές και την ιστορία που έχει να προσφέρει απλόχερα η Tyria. Το σχολαστικός και το αποτελεσματικός βαδίζουν χέρι με χέρι εδώ. Η εξερεύνηση και η συμμετοχή είναι δύο παράγοντες-κλειδιά στο επικερδές και προσοδοφόρο ταξίδι κάποιου στο GW2. Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει κάποιος ένας αποτελεσματικός Εξερευνητής;


Εξερευνητής & Συλλέκτης, μαζί: Το μονοπάτι του τελέσφορου ταξιδιώτη


Η συμβουλή μου στους νέους παίκτες είναι: μη βιαστείτε να ξεμπερδέψετε με το περιεχόμενο του παιχνιδιού! Ανεξάρτητα από το αν σας ευχαριστεί να χαζεύετε το τοπίο και όλα τα μέρη εκπληκτικής ομορφιάς που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες της ArenaNet, θα πρέπει να αφιερώσετε κάποιο χρόνο. Αν δε σας αρέσει να τριγυρνάτε άσκοπα -και δε σας αδικώ- οι παρακάτω συμβουλές μου θα κάνουν τις βόλτες σας λιγότερο… άσκοπες. Ανακαλύψτε το κίνητρο! Τι θα κερδίσετε; Θέλω να πιστεύω ότι θα χαρείτε περισσότερο το παιχνίδι. Θα δείτε μεγαλύτερο κομμάτι του περιεχομένου του, θα γευτείτε μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων, θα πάρετε γρηγορότερα περισσότερο ΧΡ, πιθανόν καλύτερο loot επίσης (σίγουρα πιο πολύ!), και θα συγκεντρώσετε εγγυημένα τους περισσότερους achievement points. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικά, αν όχι όλα, τα βιώματα που έχει ο σχολαστικός και μεθοδικός περιηγητής!

 1. Τα region Explorer achievement (5 στο σύνολο) σχετίζονται με την ανακάλυψη όλων των τοποθεσιών (areas) σε κάθε μία από τις 5 περιοχές (regions) της Tyria. Υπάρχουν μερικές διαβόητες τοποθεσίες που είναι εύκολο να σας ξεφύγουν και γι’αυτό το λόγο υπάρχει μία σελίδα με όλες τις περιοχές που απαιτεί η επίτευξη αυτών των achievement. Δύο πράγματα άξια αναφοράς εδώ:
  • Το να πετύχετε map completion 100% σε ένα χάρτη (area) δε σημαίνει ότι έχετε επίσης ανακαλύψει όλα τα μέρη που χρειάζονται για το region Explorer achievement! Διασταυρώστε το με τις παραπάνω σελίδες προτού αφήσετε μία περιοχή πίσω σας: ψάξτε για τα τοπωνύμια με το λευκό χρώμα στο χάρτη σας!
  • Αν δείτε ότι σας λείπουν κάποια Points of Interest (PoI), Waypoints (WP), ή Hero Challenges (HC) σε μία περιοχή προκειμένου να πετύχετε το 100% map completion, μην απελπίζεστε: ανοίξτε το χάρτη σας (‘M’) και περάστε το δείκτη του ποντικιού σας πάνω από το εικονίδιο αυτού που σας λείπει, στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης σας. Θα δείτε τις αντίστοιχες τοποθεσίες να φωτίζονται στο χάρτη!
 2. Τα map completion rewards περιλαμβάνουν transmutation stones (το μικρόβιο της ματαιοδοξίας θα σας δαγκώσει αργά ή γρήγορα, πιστέψτε με!) συν 10% XP προς το επόμενο level -ανεξάρτητα από το τωρινό σας level- μεταξύ άλλων. Το μόνο αρνητικό στη διαδικασία αυτή είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των ‘καρδιών’ του χάρτη, κάτι που γενικά είναι κουραστικό και ρίχνει το ρυθμό στο παιχνίδι.

  Grove_map_compl
  Το map completion του ‘Grove’: mini-map & rewards (κάτω),
  Personal Story step (πάνω)
 3. Collection achievements: σχεδόν σε κάθε χάρτη του παιχνιδιού υπάρχουν αντικείμενα -πολύτιμα τιμαλφή ή απλά σαβούρα- που μπορείτε να συλλέξετε. Μην προσπεράσετε την ευκαιρία να κερδίσετε μερικούς έξτρα ΑΡ! Διαβάστε το άρθρο μου για να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να βάλετε στο χέρι αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα καθώς και τα achievement point τους, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο!
 4. Κάτω από την γενική κατηγορία με τον τίτλο ‘Explorer’ βρίσκουμε το Dive Master achievement. Η ολοκλήρωσή του απαιτεί την ανακάλυψη 38 diving location και την επιτυχημένη (δηλ. μη-μοιραία!) βουτιά στη μάζα νερού από κάτω τους, ενώ φοράτε το μαγιώ σας. Σημειώστε ότι 6 από τα 44 συνολικά σημεία που υπάρχουν στο παιχνίδι δεν μετράνε στο achievement. Για να μη χάσετε κανένα έγκυρο σημείο λοιπόν, ελέγξτε τις σωστές τοποθεσίες εδώ.

  diving spot
  Το πρώτο απ’ όλα τα diving spot που θα συναντήσει ένα νέο sylvari…
 5. Τα Jumping Puzzles δεν είναι ψωμοτύρι για όλους τους παίκτες. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που τα περιφρονούν ή ακόμα και δακρύζουν όταν κάποιος τους υπενθυμίζει ένα από αυτά. Κι εγώ δακρύζω μερικές φορές, παρότι μεγάλος θαυμαστής της δραστηριότητας αυτής… Τέλος πάντων, εκτός από τους ΑΡ που σχετίζονται με αυτά, κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την εξάσκηση στα jumping puzzle εν όψει του επερχόμενου precursor crafting! Μία λίστα όλων των JP ανά περιοχή μπορεί να βρεθεί εδώ.

  jumping puzzle
  Αυτό εδώ φωνάζει ‘jumping puzzle’ από μακριά!
  Δεδομένου ότι το event του Brugh στέφτηκε με επιτυχία…
 6. Μερικοί χάρτες περιέχουν mini-dungeon. Αυτά είναι μικρές, κρυφές γωνιές του κόσμου, διάστικτες από κινδύνους και θανάσιμες παγίδες ή γρίφους. Η υπερπήδηση των εμποδίων και η άφιξη στο τέλος της διαδρομής αποζημιώνει τον περιπετειώδη εξερευνητή με ένα εξαιρετικό σεντούκι (chest). Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι, την πρώτη φορά που θα ολοκληρώσετε ένα τέτοιο mini-dungeon θα ανταμειφθείτε με ένα achievement της κατηγορίας ‘Explorer’! Τα περισσότερα ‘μπουντρουμάκια’ είναι διασκεδαστικά, ωστόσο θα συνιστούσα να μην τα επιχειρήσετε μόνοι σας… Μία λίστα με όλα τα mini-dungeon του παιχνιδιού μπορεί να βρεθεί εδώ.

  DS_Tears_Itlaocol
  Το Tears of Itlaocol puzzle
 7. Αρκετοί χάρτες περιέχουν αλυσίδες από δυναμικά γεγονότα (chains of dynamic events), σημειωμένα με πορτοκαλί κείμενο στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης σας. Στο τέλος κάθε τέτοιας αλυσίδας οι παίκτες θα πρέπει να πολεμήσουν ένα ‘world boss’. Καθένα από αυτά τα τέρατα ρίχνει ένα ‘boss chest’. Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι το achievement που σχετίζεται με αυτά τα boss. Γι’αυτό μπείτε στη μάχη προετοιμασμένοι για όλα: διαβάστε το μάθημά σας!

  DS_boss_chest
  Ένα υπέροχο, γιγαντιαίο boss chest
 8. Εκτός από τα ‘boss chest’, τα ‘dungeon chest’ και τα ‘jumping puzzle chest’ υπάρχουν μερικά ακόμα open world chest διασκορπισμένα στην Tyria, περιμένοντας να σας εκπλήξουν. Αν είστε τυχεροί, θα πηδήξει από μέσα τους ένας skritt burglar! Κυνηγήστε τον, προσπαθώντας να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο κοντά του, ελπίζοντας να σας μεταμορφώσει το ξόρκι του! Υπάρχουν συνολικά πέντε ‘transformation achievement’, ένα για κάθε περιοχή της Tyria. Αλλά ακόμη κι αν αποτύχετε να συναντήσετε το skritt θα ανταμειφθείτε με ascended quality material (δηλ. Empyreal Fragments) ως μέρος της γενικότερης αμοιβής που δίνουν τα chest. Επιπλέον, τα open world chest στην Ascalon, τη Kryta, τη Maguuma Jungle και τα Shiverpeaks Mountains μπορεί να σας ρίξουν και ένα από τα τέσσερα κομμάτια του χάρτη που θα χρειαστείτε προκειμένου να συναρμολογήσετε τον Enchanted Treasure Map , ένα ακόμα συλλεκτικό κομμάτι.
  File:Skritt Burglar.jpg
 9. Πολλοί έμποροι-καρδιές (‘heart’ NPCs) πωλούν αντικείμενα με μοναδικό skin. Αν κάπου διαβάσετε “Skin locked” στην περιγραφή ενός τέτοιου αντικειμένου, μη διστάσετε να ξοδέψετε λίγο karma ώστε να το αποκτήσετε και να προσθέσετε έτσι το skin αυτό στη wardrobe σας. Συμβουλή: δε χρειάζεται να αγοράσετε την ‘ακριβή’ (δηλ. Masterwork) έκδοση! Η Fine έκδοση κάνει την ίδια δουλειά. Επιπλέον, μερικοί από τους NPC αυτούς πουλάνε crafting recipes. Αγοράστε κι αυτές επίσης, καθώς δεν είναι διαθέσιμες πουθενά αλλού!
  DS_skin_locked
 10. Τέλος, οι Ranger έχουν τη δυνατότητα να κάνουν charm όσα juvenile pet συναντήσουν στο δρόμο τους. Δεν υπάρχει achievement που να σχετίζεται με αυτό -κάκιστα, κατά τη γνώμη μου- ωστόσο είναι κάτι που οι Ranger θα πρέπει να κάνουν κάποια στιγμή. Μία λίστα των “πιο εύκολα προσβάσιμων τοποθεσιών για pet” μπορεί να βρεθεί εδώ. Συμβουλή: ταξινομείστε τον πίνακα αυτόν κατά τη στήλη ‘Zone’.

  DS_Juvenile
  Ένα juvenile Jungle Stalker, περιμένει να γίνει το pet κάποιου Ranger

Το άρθρο αυτό υποτίθεται ότι θα τελείωνε εδώ. Ειλικρινά, αν αισθάνεστε ότι τα 10 σημεία παραπάνω εξυπηρετούν τις ανάγκες σας όσο χρειάζεται, μπορείτε να σταματήσετε το διάβασμα εδώ και τώρα! Ωστόσο, το ένστικτό μου με τσιγκλούσε και μου έλεγε ότι ένα παράδειγμα είναι επιβεβλημένο ώστε να τα κάνει όλα πιο ξεκάθαρα: “οι νέοι παίκτες θα διαβάσουν αυτή τη λίστα και θα πονοκεφαλιάσουν με όλες τις σελίδες του wiki που λινκάρεις εδώ. Νομίζω ότι ένα πραγματικό παράδειγμα θα είναι χρησιμότερο από αυτό το χείμαρρο κειμένου”.


Ένα (τελέσφορο) Ταξίδι στο Caledon Forest 


Caledon Forest
Το loading screen του Caledon Forest

Πρόκειται για μία level (1-15) περιοχή, οπότε κάθε νέος παίκτης μπορεί να την επισκεφτεί μόλις τελειώσει το tutorial του, ανεξάρτητα από τη φυλή του. Το ταξίδι μας ξεκινάει από την έξοδο του The Grove προς το Caledon Forest, δίπλα στο Astorea Waypoint. Προχωρώντας από εδώ προς τα βόρεια, τις περιοχές μεγαλύτερου level, μπορούμε να απασχοληθούμε με την εξερεύνηση και επίτευξη των εξής:

 • 19 Complete heart (map icon).png , 18Waypoint (map icon).png , 20Point of interest.png, 7Skill point.png , 8 Vista.png : για το 100% map completion
 • 21 περιοχές συνεισφέρουν στο Maguuma Explorer
 • Collections: Brewmaster (1 αντικείμενο), Trash Collector (2 αντικείμενα), Uncanny Canner (1 αντικείμενο), Hylek Historian (1 αντικείμενο), Treasure Hunter (3 αντικείμενα) – δείτε: το άρθρο μου, φιλτράρετε τη στήλη ‘Area’ να δείχνει μόνο το “Caledon Forest”
 • Dive Master: 1 τοποθεσία (στο μέσον της γέφυρας προς το Titan’s Staircase hero challenge)
 • Jumping Puzzles: η ΠΙΟ πλούσια περιοχή στο παιχνίδι για αυτό τον τύπο περιεχομένου, αφού διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερα JP! Αναζητείστε τα στο Morgan’s Spiral, στο Dreamdark Enclave, στο The Verdence και στο Sandycove Beach
 • Mini-Dungeons: υπάρχουν δύο εδώ! Το ένα μέσα σε μία σπηλιά των skritt στα Ruins of the Unseen, ενώ το άλλο βρίσκεται πίσω από μία πόρτα κλειδωμένη με ένα… γκονγκ, μέσα σε ένα χωριό των Hylek.
 • World Boss: το the Great Jungle Wurm εμφανίζεται στο τέλος της αλυσίδας που λέγεται ‘Battle for Wychmire Swamp’. Ο πρωταρχικός σας στόχος εδώ είναι να αποκτήσετε το ‘Don’t Feed the Beast’ achievement, κάτι που απαιτεί ομαδική προσπάθεια και τακτική
 • Open world chests: υπάρχει ένα διασκεδαστικό chest στο Quetzal Bay, συν πέντε ακόμη υποψήφια για το Skritt Burglar achievement
 • Ranger Pets: 3 pet μπορούν να δαμαστούν (charmed) εδώ, τα Marsh Drake, Jungle Stalker και η Jungle Spider

Γνωρίζω πολύ καλά ότι πιθανότατα επέλεξα την ΠΛΕΟΝ πλούσια περιοχή σε όλη την Tyria. Αυτή ήταν μία απόλυτα συνειδητή επιλογή. Ο στόχος μου είναι να παρουσιάσω όσο μεγαλύτερο μέρος μπορώ από το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στους παίκτες. Εκτός από την ποικιλία, κάποιος θα αποκομίσει τελικά τουλάχιστον 90 achievement point, από αυτό το χάρτη και μόνο! Κλείνοντας, σας παροτρύνω και σας προκαλώ να εξερευνήσετε, ελπίζοντας ότι αυτό το άρθρο σας έδωσε το κίνητρο να το κάνετε! Μία τελευταία λέξη σοφίας: πάρτε κι έναν φίλο μαζί σας στο ταξίδι, ή και δύο. Ακόμη καλύτερα, αν είναι mesmer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*